Beton & kunststeen

Beton is een composietmateriaal dat bestaat uit een bindmiddel en fijne en grove toeslagmaterialen. In traditionele context hebben alle materialen hun natuurlijke oorsprong in stenen. Het bindmiddel is gemaakt van gebrande kalksteen of dolomiet en de toeslagmaterialen van zand, grind of steenslag. In de loop der tijd en met het ontstaan van verschillende behoeftes en uitdagingen, is men overgegaan tot het toeslaan van gebroken baksteen, glas- of plantenvezels of industriële afvalproducten zoals hoogovenslag. Het bindmiddel heeft de eigenschap door toevoeging van water uit te harden.

Goed beton kenmerkt zich daarin dat de korrelgroottes van verschillende toeslagmaterialen in de juiste hoeveelheden elkaar dusdanig aanvullen dat het mengsel uithardt tot een steenachtig materiaal.

Beton

Het restaureren van historisch beton vraagt vakkennis op het gebied van traditionele bindmiddelen en productieprocessen, van natuursteen en historische toeslagmaterialen. In veel gevallen is historisch beton duurzamer dan moderne betonsoorten.

Dat is een interessant feit, als men de uitdagingen bekijkt, waarmee moderne betonsoorten met zicht op duurzaamheid te maken hebben. Krimpreacties tijdens de uitharding van het bindmiddel, bloeden van het bindmiddel, zoutaantasting, carbonatie en corrosie van de wapening, de keuze van niet-optimale toeslagmaterialen en Alkali-Silica-Reacties (ASR) beïnvloeden allemaal de duurzaamheid van beton.

Wil men historisch beton met moderne materialen restaureren, dan gaat het vaak helemaal mis. Muurpathologie durft deze uitdagingen specifiek op te pakken en vraagstukken te beantwoorden kunnen worden door monitoring van proefopzetten, microscopie of chemische analyses.

Kunststeen

Een steen die door de mens is gemaakt wordt kunststeen genoemd. Hieronder vallen beton, mortel, baksteen en steenimitaties gemaakt van natuurlijke materialen. Onder bepaalde omstandigheden wordt hechtmiddel of tweecomponentenlijm toegevoegd. Soms verslechtert dit de kwaliteit van de natuursteen, in andere gevallen is het nodig te werken met kunstmatige toeslagstoffen.

Hoe en wat kan uitgezocht worden door Muurpathologie.