Cursusprogramma: Beton onder de Loep I

Deze cursus bestaat uit zes lesdagen. Iedere lesdag duurt een hele dag.
Deze lesdagen vinden van januari 2020 tot en met juni 2020 één keer per maand en op de laatste vrijdag van de maand plaats. De volgende cursus begint op 31 januari 2020.
Indien niet anders opgegeven, vinden de cursussen in de vergaderruimte van het Stadshotel Van Rossum in Woerden plaats. Thee, koffie en eenvoudig vegetarisch lunch worden op locatie verzorgt.
Het minimumaantal deelnemers is zes personen.
Deze cursus wordt ondersteund door Dr. Guadalupe Sierra-Beltran, Engineering Consultant Engrano en Stefan Benders, SGS Intron. De lesdagen worden grotendeels gegeven in het Nederlands. Een van de cursusmiddagen wordt in het Engels gegeven.

1. De Mineralogie van Bindmiddelen in Beton

We bestuderen de herkomst, de geschiedenis en de brongesteentes van bindmiddelen, historische en moderne bindmiddelen, de grondstoffen en de samenstelling van mortels, de historische en moderne productie van bindmiddelen en de introductie van cement, uithardingsprincipes en eigenschappen van mortels. Wij zullen ook de basiskennis Mineralogie voor bindmiddelen bespreken en duurzaamheidsaspecten onderzoeken.

2. De Mineralogie van Toeslagstoffen

We bestuderen de herkomst, de geschiedenis en de brongesteentes van natuurlijke toeslagstoffen van beton, historische en moderne toeslagstoffen, de mineralogie en verweringsmechanismen van de toeslagstoffen, de samenhang tussen verwerking en eigenschappen van toeslagstoffen, alternatieve bouwstenen en esthetische keuzes. Bovendien kijken wij naar de esthetische keuzes qua toeslagstoffen en naar industriële afvalproducten die als toeslagstof toegepast worden.

3. Leer de hoge kunst van het kijken!

“Wij zien alleen, wat wij weten.” zei J.W. Goethe ooit. Maar hoe leer je zien waar je kennis tekortschiet? Door een aantal eenvoudige oefeningen leren wij verschillende technieken toe te passen, waardoor wij tijdens onze inspecties, schadevaststelling en diagnoses gedetailleerdere observaties kunnen doen.

4. Historisch en modern beton in de vergelijking

Wij bekijken de ontstaansgeschiedenis van beton en de oudste toepassingen daarvan, hoe beton is ontstaan vanuit inspiratie uit de natuur, waarom historisch beton en kunststeen deels een zeer lange levensduur heeft, wat beton zeewaterbestendig maakt en hoe wij kennis uit het verleden weer kunnen terugbrengen in de hedendaagse praktijk.

5. Weet wat je meet!

Wat kunnen wij meten? En welke parameters zijn zinvol te onderzoeken? Kan men beton classificeren op basis van zijn gewicht en dichtheid? Wat kan ik met een (modern) ultrasoon-meter achterhalen? Zijn de gegevens te vergelijken of te correleren met de terugslaghamer? Wij bespreken fysieke en chemische onderzoeksmethoden, methodieken, apparatuur en een zinvolle bediening daarvan. Wij voeren op een of twee technieken een eigen kleinschalig onderzoekje uit en bespreken integraal de resultaten.

6. Hoe lees je normen, merkbladen, richtlijnen en productbladen?!

Welke informatiebladen zijn er? Hoe moeten ze gelezen en begrepen worden? Wat staat er echt in? Zijn er grenswaardes en hoe gaan wij daarmee om in de praktijk? In deze cursus komen zowel theorie als ook praktijk aan de orde. We analyseren voorbeelden en kijken naar de informatie die door de verschillende bladen wordt gegeven.

Volgende cursusdata:

  • vrijdag, 31.01.2020
  • vrijdag, 28.02.2020
  • vrijdag, 27.03.2020
  • vrijdag, 24.04.2020
  • vrijdag, 29.05.2020
  • vrijdag, 26.06.2020

Prijs: € 2.200,00 exclusief btw.

Als je je via onderstaand formulier opgeeft als cursist, schrijf je je definitief in voor deze cursus. Je gaat dan ook akkoord met de algemene voorwaarden, die voor MU van toepassing zijn.

Schrijf je nu definitief in!

Alle velden met een * zijn verplichte velden.

*
*
*
*
*
Ja, ik heb de algemene voorwaarden van MU gelezen en ga daarmee akkoord.
Ik ga akkoord dat Dr. Josepha Kempl – Muurpathologie mijn gegevens verwerkt.
Ik begrijp en ga ermee akkoord dat deze inschrijving definitief is.

Dr. Josepha Kempl – Muurpathologie
Emmakade 16
3441AJ Woerden
Nederland

  • +31(0)655872203
  • uitgelicht@muurpathologie.nl