Cursusprogramma: Metselwerk onder de Loep I

Deze cursus bestaat uit zes lesdagen. Iedere lesdag duurt een hele dag.
De cursusdagen vinden één keer per maand plaats. De volgende cursus begint op 24 januari 2020.
Indien niet anders opgegeven, vinden de lesdagen in de vergaderruimte van het Stadshotel Van Rossum in Woerden plaats, thee, koffie en eenvoudig vegetarisch lunch worden op locatie verzorgt.
Deze cursus wordt ondersteund door de Ernst De Beaufort, De Beaufort Bouwadvies, en Harmen Adema, Nebest Adviesgroep. Het minimale aantal deelnemers is zes personen.

1. De Mineralogie van Bindmiddelen

We bestuderen de herkomst, de geschiedenis en de brongesteentes van bindmiddelen, historische en moderne bindmiddelen, de grondstoffen en de samenstelling van mortels, de historische en moderne productie van bindmiddelen en de introductie van cement, uithardingsprincipes en eigenschappen van mortels. Wij zullen ook de basiskennis Mineralogie voor bindmiddelen bespreken en duurzaamheidsaspecten onderzoeken.

2. De Bouwstenen van Metselwerk

We bestuderen de herkomst, de geschiedenis en de brongesteentes van natuurlijke bouwstenen voor metselwerk, historische en moderne bakstenen, de samenhang tussen productie en eigenschappen van bakstenen, alternatieve bouwstenen en esthetische keuzes. Bovendien bezichtigen wij een historische panoven.

Deze cursus vindt plaats op het Buitengoed De Panoven.

3. Leer de hoge kunst van het kijken!

“We zien alleen, wat wij weten.” zei J.W. Goethe ooit. Maar hoe kunnen we leren zien, wat we niet weten? Door een aantal eenvoudige oefeningen leren we verschillende technieken toepassen, waardoor we tijdens onze inspecties gedetailleerde en betere observaties kunnen doen.

4. Van massief metselwerk tot het ontstaan van de spouwmuur

We bestuderen de ontstaansgeschiedenis van de moderne spouwmuur vanuit het oogpunt van de bouwfysiek, de functie van metselverbanden, de ontwikkeling van constructieve bouwdelen, muur- en spouwverankeringen en hun schadebeelden. Bovendien gaan wij in op vochtproblemen.

5. Weet wat je meet!

Wat kunnen we meten? En wat is zinvol om in massief metselwerk en bij een spouwmuur te onderzoeken? Welke rol speelt de handleiding van de meetapparatuur? We bespreken fysieke en chemische onderzoeksmethoden, methodieken, apparatuur en de juiste bediening. We doen op een of twee technieken een eigen kleinschalig onderzoekje en bespreken integraal het proces van vraagstelling voor een offerte tot data-interpretatie. Welke metingen zijn zinvol? Hoe interpreteer ik mijn data?

6. Hoe lees je normen, merkbladen, richtlijnen en productbladen?!

Welke informatiebladen zijn er? Hoe kunnen ze gelezen en begrepen worden? Wat staat er echt in? Zijn er grenswaardes en hoe gaan we daar in de praktijk mee om? Waaraan moeten informatiebladen voldoen? In deze cursus komen zowel theorie als ook praktijk aan de orde. We analyseren voorbeelden en kijken naar de informatie die door de verschillende bladen gegeven wordt.

Volgende cursusdata:

  • vrijdag, 24.01.2020
  • vrijdag, 21.02.2020
  • vrijdag, 20.03.2020
  • vrijdag, 17.04.2020
  • vrijdag, 15.05.2020
  • vrijdag, 19.06.2020

Prijs: € 1.950,00 exclusief btw.

Als je je via onderstaand formulier opgeeft als cursist, schrijf je je definitief in voor deze cursus. Je gaat dan ook akkoord met de algemene voorwaarden, die voor MU van toepassing zijn.

Schrijf je nu definitief in!

Alle velden met een * zijn verplichte velden.

*
*
*
*
*
Ja, ik heb de algemene voorwaarden van MU gelezen en ga daarmee akkoord.
Ik ga akkoord dat Dr. Josepha Kempl – Muurpathologie mijn gegevens verwerkt.
Ik begrijp, en ga ermee akkoord, dat deze inschrijving definitief is.

Dr. Josepha Kempl – Muurpathologie
Emmakade 16
3441AJ Woerden
Nederland

  • +31(0)655872203
  • uitgelicht@muurpathologie.nl