Op 2 november 2023 heeft Josepha Kempl, vertegenwoordiger Muurpathologie een raamcontract getekend bij de Gemeente Utrecht. Met onze specialistische dienstverlening inzake behoud, onderhoud en restauratie van historisch metselwerk gaan wij voor een periode van vier jaar door middel van wetenschappelijk advies bijdragen aan het programma wervengebied. Middeleeuwse werfkelders zijn er genoeg aan de Oude en de Nieuwe Gracht in Utrecht…

Naats dat de Gemeente Utrecht kelders en werfmuren in eigen bezit heeft, wil de gemeente ook keldereigenaren ondersteunen met begrijpelijk, passend, technisch compatibel en praktisch toepasbaar advies.

Op 7 november was er een bijeenkomst om de ondertekening te bevestigen en nader kennis te maken. Hierbij waren namens het projectteam van de Gemeente Utrecht de heren Eelko van den Boogaard (programmamanager wervengebied) en Wouter Akkermans (onderzoeksspecialist bestaande constructies, kennis en beleid programma wervengebied) en de dames Josepha Kempl (wetenschappelijk adviseur en hoofd Muurpathologie) en Inge Boesewinkel (backoffice Muurpathologie) aanwezig.

Na een korte bespreking en een fotosessie was er voldoende tijd voor een kleine rondleiding door de werfkelder van het toekomstig kinderboekenmuseum aan de Oude Gracht. Hier waren wij allereerst getuige van de verbreding van de stoepen op werfniveau doordat de damwand een stukje naar binnen werd verplaatst. Vervolgens konden we binnen een kijkje nemen in de gewelven, die deels te bezichtigen waren en waarvan het oude metselwerk bloot lag.

Ten slotte werden wij door Wouter Akkermans meegenomen voor een wandeling langs de Nieuwe Gracht naar een stuk waar het wegdek was opengebroken. Hier konden wij met eigen ogen zien hoe weinig ruimte er was tussen het plaveisel van de weg en het tongewelf van de onderliggende werfkelders.

Het wervengebied omvat honderden middeleeuwse werfkelders die stuk voor stuk bepaalde restauratiewerkzaamheden behoeven. Aangezien de meeste kelders eigendom zijn van de bezitters van de bovenliggende grachtenpanden speelt goede communicatie en het houden van overzicht hierbij ook een belangrijke rol. Alles bij elkaar is het een prachtig project waaraan Muurpathologie een mooie bijdrage kan leveren.