Beltmolen “De Doornboom” te Hilvarenbeek, Noord-Brabant

Project
Rijksmonumentale beltmolen “De Doornboom” te Hilvarenbeek.
Onderzoek rompmetselwerk en voegadvies.

Historie
Behalve als koren- en schorsmolen, was de molen ook ooit olie- en pelmolen. Tijdens de eerste wereldoorlog is er hout mee gezaagd. In 1905 brandde de molen geheel uit, maar is daarna hersteld met onderdelen uit andere molens. De molen is in de jaren 60 stilgevallen, maar in 1972 gerestaureerd en weer in gebruik genomen. Sindsdien doet De Doornboom één keer per week dienst als graanmolen voor particulieren en biologische bakkerijen.

Opdrachtgever
Delfgou Architecten/ Nebest Adviesgroep

Directie
Delfgou Architecten

Problematiek
De romp van de molen was sterk vochtbelast. Indicatoren hiervoor waren mos en planten op de grens tussen oudere bakstenen en een jongere generatie cementgebonden voegwerk, evenals vochtplekken, algengroei en sporen van zout op enkele plekken aan de binnenzijde van het buitenmetselwerk.

Aard adviesopdracht
Onderzoek door Nebest Restauratietechniek en Dr. Josepha Kempl – Muurpathologie conform de door Groot Gunneweg Delft, de TU Delft en door het RCE in 2010 opgestelde wijze van onderzoek voor bakstenen molens; monsterneming, stelling diagnose en beoordeling staat van het metselwerk; voegadvies bestaand uit uithakvoorschrift, morteladvies en advies hervoegen.

Plan van Aanpak
Buiten adviesopdracht

Uitvoering
Voorjaar/zomer 2018

Bijzonderheden
Door de liefdevolle aandacht van een groep vrijwilligers en onder de leiding van de huidige molenaresse Brigit Moonen is het interieur van de molen in een verrassend goede staat bewaard gebleven.

Status
Gereed.