Geschutsmakerij Willemsoord te Den Helder, Noord-Holland

Project
Rijksmonumentale Meschutsmakerij, tegenwoordig Marine Museum
Voorbereiding gevelrestauratie, natuur- en baksteenmetselwerk

Historie
De Geschutsmakerij is in de eerste bouwfase van het monumentencomplex Rijskwerf Willemsoord tussen 1813 en 1823 als loods of magazijn gebouwd. De loods deed oorspronkelijk dienst als berging van houtwaren en planken. Het gebouw is gelegen aan de noordwesthoek van het monumentencomplex. In de 20ste eeuw kwam de loods in gebruik ten behoeve van de bouwkundige dienst, reprografie en centraal gereedschapmagazijn. Tijdens een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog is het dak door bominslag volledig vernield. Na de oorlog werd het dak vernieuwd. De oorspronkelijke dakkapellen werden vervangen door daklichten. De loods heeft een rechthoekig grondplan, bestaande uit een bouwlaag onder een schilddak. Het gebouw is circa 125 m lang en 15 m breed. Het massieve metselwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint. Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel basisonderdeel van het monumentencomplex Rijkswerf Willemsoord.

Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf

Problematiek
Bakstenen en voegwerk vertonen veel schade, mede door een constante blootstelling aan storm en zilt regenwater vanuit de Noordzee. De gevel is aan groot onderhoudt toe. Het gebouw is in het verleden in meerdere onderhoudsbeurten plaatselijk met een grijze voeg hersteld. Enkele bakstenen zijn eerder ingeboet. Na een eerste visuele inschatting lijkt het alsof vooral de herstelde plekken een grotere schade vertonen dan het authentieke werk.

Aard adviesopdracht
Inspectie en schadeinventarisatie metselwerk, opnemen schade in geveltekeningen, uitwerken onderhouds- en restauratieplan voor het opgaande gevelmetselwerk

Bijzonderheden
Door de liefdevolle aandacht van een groep vrijwilligers en onder de leiding van de huidige molenaresse Brigit Moonen is het interieur van de molen in een verrassend goede staat bewaard gebleven.

Status
Adviesmodule I gereed.