Tegelonderzoek Jachtslot Mookerheide, Mook en Middelaar, Limburg

Project
Tegelonderzoek rijksmonumentaal Jachtslot Mookerheide

Historie
Het monumentale Jachtslot Mookerheide, ontworpen en gebouwd 1903/1905 door de broers Oskar en Henri Leeuw, is een Jachtslot in de stijl van ‘Art Nouveau’. Het Jachtslot kan ingedeeld worden in twee delen, waarvan er één het woonhuis is dat twee bouwlagen, één souterrain en één zolderverdieping telt. Het hoofdvolume van het woonhuis heeft in de noordwesthoek een forse toren. Het andere deel is de oude paardenstal die later werd getransformeerd tot klooster.
Het Jachtslot Mookerheide is van algemeen, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang als hoofdonderdeel van het aan het begin van de twintigste eeuw ontstane landgoed Mookerheide. Er is sprake van een bijzondere eenheid in de authentieke exterieurbehandeling en de nog wel originele interieurafwerking. Het pand is daarmee een van de belangrijkste voorbeelden van villabouw in het oeuvre van de broers Oscar en Henri Leeuw in Nijmegen en omgeving.

Opdrachtgever
Natuurmonumenten

Directie
1m98 architecten

Problematiek
De vier gevels van het woonhuis waren tot in het vierde kwart van de twintigste eeuw langs de randen van de spaarvelden voorzien van een veelkleurige versiering van verglaasde tegels in mozaïektechniek. Het tegelwerk is in de loop der tijd afgedekt met gecementeerd stucwerk.
Bij de opdrachtgever is de wens ontstaan, het kasteel uiterlijk weer zo veel mogelijk in zijn authentieke staat terug te brengen. Daarbij hoort ook het weer zichtbaar maken en het restaureren van het tegelmozaïek.
Het tegelwerk is plaatselijk van het stucwerk ontdaan om de oorzaak en gradatie van de beschadigdheid van het tegelwerk te onderzoeken. Er is onderzoek uitgevoerd na de aard van het stucwerk, de wijze van hechting aan de tegels, de staat en vorstbestendigheid van de tegels en is er een schadeinventarisatie en -kwantificatie uitgewerkt.

Aard adviesopdracht
Schadeinventarisatie tegelwerk, onderzoek op vorstbestendigheid historische tegels, onderzoek na samenstelling en hechting van de legmortel en het stucwerk, advies mogelijkheden voor behoud en restauratie herstel of respectievelijk vervanging van het tegelwerk op basis van de onderzoeksresultaten.

Uitvoering
Gereed.

Status
Adviesmodule I gereed.