“Kasteel Heeswijk” te Heeswijk-Dinther, Brabant

Project
Rijksmonumentaal Kasteel in de gemeente Heeswijk.
Onderzoek vochtproblematiek van de middeleeuwse muren in de gewelfkelder.

Historie
Kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther is gebouwd in meerdere periodes. Het hoofdgebouw is omgracht. De kern van het kasteel is afkomstig uit de vijftiende en zestiende eeuw. Kasteel Heeswijk heeft een voorburcht met poortgebouw en woning uit de zestiende eeuw. De onderbouw van het terras waarop de toegangsbrug over de gracht naar het hoofdgebouw uitkomt, is een overblijfsel van een vierkante poorttoren.
De laatste uitbreidingen die aan het kasteel zijn huidige pracht en uitstraling hebben gegeven, zijn toegevoegd in de negentiende eeuw. Deze uitbreiding is gefundeerd op een deel van de middeleeuwse gewelfkelders, waarvan het oudste gedeelte vermoedelijk nog afkomstig is uit de viertiende eeuw.

Opdrachtgever
Stichting Kasteel Heeswijk

Directie
BBM Architecten

Problematiek
De gewelfkelder van het kasteel heeft in een vroegere transformatie een betonnen vloer en vloerverwarming verkregen. Vervolgens werden in de kelder horecaruimtes gecreëerd. Tijdens de transformatie werd een saneerpleister toegepast die tijdens de stapsgewijze droging van de kelder drie decennia lang het vocht- en zoutgehalte heeft gebufferd.
Ondertussen zijn de kelderruimtes weer aan onderhoudt toe. Het saneerpleister is aan het einde van zijn levensduur gekomen. Het zoutgehalte in de twee meter dikke muren is nog steeds dusdanig hoog dat het opnieuw aanbrengen van een saneerpleister vrij uitdagend is: er zal geen uitharding van een nieuw saneerpleister plaats vinden.

Aard adviesopdracht
Onderzoek naar recent zout- en vochtgehalte en advies aanbrengen nieuw saneerpleister na ontzouting.

Uitvoering
In uitvoering

Status
Adviesmodule I gereed.