“Oude Jan” Toren van de Oude Kerk te Delft, Zuid-Holland

Project
Rijksmonumentale toren “Oude Jan” te Delft. Aanvullend advies metselwerkherstel

Historie
De Oude Kerk te Delft dateert uit 1246 en is de oudste kerk van de stad. Karakteristiek aan de Oude Kerk is de scheefgezakte vijfenzeventig meter hoge toren van baksteen. De “Oude Jan”, zoals de toren ook wordt genoemd, werd tussen 1300 en 1350 in de Vlaamse stijl gebouwd. De spits en de vier decoratieve hoektorens zijn bekleed met natuursteen. In de bouwperiode was de toren het “hoogste gebouw in de wijde omgeving”.
Omdat er vóór de bestaande kerk eigenlijk geen ruimte was om een toren te bouwen, heeft men waarschijnlijk de waterloop van de Oude Delft op deze plaats omgeleid. De toren is vervolgens half op een zandrug en half op de gedempte gracht gebouwd. Door inklinking van de grond ter plaatse van de gedempte gracht, begon de toren al tijdens de bouw scheef te zakken. In de toren is een knik te zien, doordat men rechtomhoog verder heeft gebouwd. De toren staat tegenwoordig 1,96 meter uit het lood.

Opdrachtgever
Gemeente Delft

Directie
Architectenburo Veldman | Rietbroek | Smit

Aard adviesopdracht
Aanvullend advies metselwerkherstel, nazien restauratieplan, kwantificatie van de onverwachte schadebeelden in samenwerking met architect en opdrachtgever, controle voegadvies.

Plan van aanpak
Extern door architectuurbureau.

Uitvoering
Gereed in September 2018

Status
Gereed.