Het is eindelijk zo ver: In januari 2024 wordt een begin gemaakt met de restauratiewerkzaamheden aan het idyllisch in de duinen gelegen Vredeskerkje te Bergen aan Zee. De kerk is na WOI als symbool voor verbroedering en vrede gebouwd als “kerkje voor iedereen”. Nagenoeg 100 jaar hebben de oude gevels wind, storm en zilte regen tegengehouden. Maar hoe mooi de locatie ook is, die zorgt er wel voor dat de het metselwerk veel te verduren krijgt.

Muurpathologie is in de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij onderzoek hiernaar, en heeft geconstateerd dat er sprake is van een hoge zoutbelasting in het halfsteense buitenblad van de spouwmuren. De resultaten uit eerder ingrepen betreffende het voegwerkherstel pakten teleurstellend uit. Te hoog was de zoutconcentratie voor de nieuwe voegmortel. Binnen 15 jaar is het werk twee keer gedaan. Het oude gevelmetselwerk gaat daarop hard achteruit. Zowel de voegen als de bakstenen brokkelen steeds verder af.
Daarom is nu gekozen voor een duurzamere oplossing: een groot deel van de huidige bakstenen wordenvervangen door ambachtelijk gebakken restauratiestenen. Het vervaardigen van deze authentiek ogende stenen wordt gedaan door de firma Zilverschoon Randwijk. De restauratiewerkzaamheden zelf worden verricht door Witte Bouw B.V.
Het kerkje – dat in 1918 werd gesticht voor alle gelovigen, ongeacht hun specifieke overtuiging – is geliefd bij velen en een provinciaal monument. Tegenwoordig worden er bijvoorbeeld regelmatig trouwceremonies gehouden. Wij zijn trots ook aan dit mooie project een bijdrage te kunnen leveren.